Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Budistički svećenici griju se yogičkim tehnikama

  • Ponedjeljak, 24 Listopad 2016 08:10
  • Pročitano 947 puta

Mnogi znaju kako mozak budističkih redovnika funkcionira daleko iznad mogućnosti naših poimanja i kako redovnici zaista mogu promjeniti veze u svojem mozgu. No, kako oni zapravo rade razne nevjerojatne stvari, privlači pažnju znanstvenika koji su odlučili istražiti njihove nevjerojatne sposobnosti. 

Profesor Herbert Benson i njegov tim istraživača sa Sveučilišta Harvard School of Medicine otišao je u udaljene samostane u Himalaje u 1980. te otkrio, dekodirao, i dokumentirao suptilne načine kroz koje redovnici manipuliraju svoje tijelo. To uključuje podizanje temperature prstiju na rukama i nogama čak za 10 stupnjeva celzijusa te spuštanje metabolizma tijela i do 64% koristeći tehnike joge za smanjenje stresa - gTum-mo (Tummo).


Yogom protiv hladnoće

tummo tehnika Istraživački tim je također zabilježio kako redovnici suše svoju hladnu i mokru odjeću uz pomoć ​​tjelesne topline. Monasi provode zimske noći kada temperature dosegnu i do -17 stupnjeva celzijusa, na stjenovitom grebenu 5000 metara visoko u Himalajama, noseći samo vunene ili pamučne marame. Ovi izvanredni podvizi, postignuti su intenzivnim dnevnim meditacijama, vođenim vježbama i duhovnim kondicioniranjem. Sažetak istraživanja sveli su na:

“U samostanu u sjevernoj Indiji, slabo odjeveni tibetanski redovnici mirno sjede u prostoriji u kojoj je temperatura bila prohladna oko 5 stupnjeva celzijusa. Koristeći tehniku joge poznatu kao gTum-mo, ušli su u stanje duboke meditacije. Ostali redovnici su natapali pokrivače veličine 1×2 metra u hladnu vodu (10 stupnjeva) i stavljali ih preko ramena meditanata.”

“Za neutrenirane ljudi, takvi hladni pokrivači bi proizveli nekontrolirano drhtanje. Ako temperatura tijela i dalje pada pod tim uvjetima, smrt može nastupiti. Ali nije prošlo dugo vremena prije nego se para počela dizati iz pokrivača. Kao rezultat tjelesne topline proizvedene od strane redovnika za vrijeme meditacije. Pokrivači su se sušili oko sat vremena. “Impresivne sposobnosti svećenika

ispitivanja budističkih svećenikaZoran Josipović, istraživački znanstvenik i honorarni profesor na Sveučilištu u New Yorku i sam budistički redovnik, 2011. godine podvrgnuo je budističke redovnike ispitivanju u stroju za funkcionalnu magnetsku rezonancu (fMRI) i pratio protok krvi u njihovim mozgovima za vrijeme meditacije. Josipović je rekao za BBC :

“Čini se da se mozak organizira u dvije mreže: vanjska mreža i intrinzična ili zadana mreža. Vanjski dio mozga postaje aktivan kada su pojedinci usredotočeni na vanjske poslove kao što je sport ili sipanje šalice kave. Zadana mreža se uzbudi kada ljudi razmišljaju o pitanjima koja uključuju njihove emocije. Ali mreže su rijetko potpuno aktivne u isto vrijeme. Kao i klackalica, kada ju netko diže, a drugi ju spušta dolje. Ovaj neuronski set-up omogućuje pojedincima da se koncentriraju lakše na jedan zadatak u bilo kojem trenutku, bez da ih ometa nešto poput sanjarenja.”

“Neki budistički redovnici i ostali iskusni meditanti imaju sposobnost zadržati obje neuronskih mreža aktivne u isto vrijeme tijekom meditacije tj. pronašli su način kako podići obje strane klackalice istovremeno. Ta sposobnost da upale istovremeno unutarnje i vanjske mreže u mozgu, može dovesti redovnike do doživljaja skladnog osjećaja jedinstva s okolinom.”

Pogledajte i kratki video s budističkim svećenikom koji je podvrgnut znanstvenim ispitivanjima:

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream