Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Zamrznuta hrana

  • Utorak, 22 Listopad 2013 15:10
  • Pročitano 2339 puta

Ponekad nemamo izbora već zamrznuti višak voća i povrća kako bi u njemu uživali bez obzira na godišnje doba. Ljeti je pravo bogatstvo raznolikih namirnica na našem stolu, dok zimi oskudjevamo s vrstom voća i povrća koje toliko volimo. Zato,slijedi par korisnih savjeta i činjenica o zamrzavanju!

Najvažnije je znati kako postupkom zamrzavanja ne uništavamo hranjive vrijednosti hrane. Naime, ako je hrana zamrznuta u trenutku kada je najsvježija (najčešće ljeti), nakon odmrzavanja će biti bolje kvalitete od one koja nije zamrznuta. Naravno, biti će pred kraj roka valjanosti, ali je tada odmah i konzumiramo.Pravila odmrzavanja

smrznuta hranaČuvanjem hrane pri temperaturi na -18 stupnjeva Celzijusa zadržavaju se svi vitamini, boja, okus i tekstura hrane. Na taj način će uvijek biti zdrava i sigurna za konzumaciju. Zamrzavanjem se unutar hrane usporava gibanje molekula te se na taj način spriječava aktivnost mikroorganizama koji bi naštetili namirnicama. Temperatura od -18 stupnjeva inaktivira sve bakterije , kvasce i plijesni prisutne u hrani. No, valja pripaziti na odmrznutu hranu koja se ponaša poput svježe, što znači da mikroorganizmi opet postaju aktivni te mogu dovesti do alimentarne infekcije.

Hrana ostavljena izvan hladnjaka duže od 2 sata ili 1 sat pri vrlo visokim temperaturama, ne smije se ponovno zamrzavati! Jednom odmrznuta hrana u hladnjaku, može se sigurno ponovno zamrznuti bez prethodnog kuhanja, premda treba voditi računa da će izgubiti na kvaliteti jer je za vrijeme odmrzavanja izgubila dio tekućine. Nakon kuhanja sirove hrane koja je prethodno bila zamrznuta, ona se sigurno može zamrznuti. Ukoliko je prethodno zamrznuta hrana otopljena u hladnjaku, neupotrebljene porcije se mogu ponovno zamrznuti kroz period od 3 – 4 dana.

Temperatura hladnjaka trebala bi biti +4 °C ili niža. Ovu temperaturu je dobro provjeriti odgovarjućim termometrom. Promjene u boji kod zamrznutog povrća ili zamrznutog gotovog jela, obično je posljedica pretjerano dugog skladištenja, neadekvatnog pakiranja ili isušivanja. Ako nam odmrznuta hrana nije privlačna oku, zbog promjene boje i oblika, možemo je iskoristiti u pripremi juha, kompota i sličnih jela. U svakom slučaju ništa nije za baciti!

Ocijeni sadržaj
(2 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream