Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Koncept prehrane protiv raka II.dio

  • Subota, 13 Veljača 2016 09:42
  • Pročitano 1390 puta

Najbolji izvor nutrijenata koji djeluju antikancerogeno je sirova hrana. Kuhanjem se uništava najveći dio enzima iz hrane koji su neophodni za probavu i apsorpciju hranjivih tvari. Kuhane hrane naš organizam traži mnogo više od sirove kako bi mogao asimilirati dovoljno potrebnih nutrijenata.

Piše: Ivona Živković

(obavezno pročitajte i I. dio članka)

Iako je istina da i kuhana hrana sadrži mnoge hranjive nutrijente, danas ipak prevladava mišljenje kako je mnogo bolje jesti sirovo voće i povrće. Kuhaju se uglavnom mahunarke - grah, leća, grašak, slanutak…


Sirova, živa hrana

živa hranaSvaka dijeta za liječenje raka je zbog toga zasnovana na sirovoj hrani. Izuzetak su samo oboljeli u posljednjoj fazi raka čiji je organizam toliko iscrpljen da nisu u stanju probaviti sirovu hranu jer bi time potrošili mnogo više energije nego što bi je dobili. Za njih je preporučljiva makrobiotika sa kuhanim juhama i posebnim dodacima koji sadrže enzime.

Jedenje kuhane hrane sprječava imunološki sustav da radi na onome što je zaista važno u održavanju zdravog i mladog tijela. Mi iscrpljujemo imunitet kada se on mora boriti sa neprirodnom, kemijski tretiranom hranom, pesticidima, herbicidima, fungicidima, hormonima (u mesu, mliječnim proizvodima) i brojnim drugim toksinima koje svakodnevno unosimo, udišemo ili apsorbiramo kroz kožu.

Kada nam je imunitet prijeko potreban da nas održi (kada je organizam suočen s bolešću ili se razvije u njemu neka infekcija), njemu nedostaje snaga kojom se on odupire bolesti. Zato hrana koju treba izbjegavati u antikancerogenom tertmanu su: životinjski proizvodi (proteini i masti, posebno kuhano meso, jaja, mlijeko itd), svi rafinirani šećeri i škrob, rafinirana ulja, konzervirana hrana. Treba jesti samo sirovo voće i povrće te sokove i smoothije.


Sokovi i kaše

mrkva za zdravljeCijeđenjem voća i povrća nutrijenti koji ubijaju karcinom se istisnu iz vlakana i tako se lakše probavljaju. Na taj način naše stanice količinski primaju mnogo više nutrijenata i kumulativni učinak ubijanja karcinoma je jači.

Loša strana pripremanja soka je što se nutrijenti ne iscijede iz kore i zrnja, posebno kada se teži konzumiranju vitamina B17 koji je ubojica karcinoma broj jedan. Zato se u blenderu mrve i koštice i ljuska. To se ne odnosi na tvrdi dio koštice marelice i breskve koje su ipak pretvrde već na koštice grožđa, jabuke, kruške, nara i sl. Naravno, preporučljivo je koristiti organski uzgojeno voće i povrće čija kora i koštice nisu toksične.

Kada se koristi dijeta povrćem u kojoj je glavni sastojak mrkva treba istaknuti da je 950 grama mrkve minimalna dnevna količina kako bi dijeta dala efekta. Manja količina nema nikakve svrhe. Obično se koristi oko 2 kilograma mrkve. Poznato je da je mrkva najbolji borac protiv karcinoma, a za to su zaslužni pigmenti nazvani  karotenoidi (beta karoten je u ovoj grupi) koji joj i daju narančastu boju.

Postoje svjedočanstva pacijenata koji su potpuno izliječili rak grla samo sa sokom od mrkve. Ništa drugo nisu konzumirali osim tog soka i prirodne izvorske ili destilirane vode u periodu od 3-5 tjedana. No, u svakom slučaju se prije takve dijete treba konzultirati sa stručnom osobom!! 


Voćna dijeta

elagična kiselinaDok se dijeta povrćem generalno bazira na uskraćivanju nutrijenata neophodnih kancerogenim stanicama (proteini, šećeri) i njihovom izgladnjivanju, voćna dijeta ima koncept hranjenja nutrijentima koje karcinom ne podnosi. Evo koje su supstance u voću do danas otkrivene da ubijaju rak: Sirovi ananas (bromelain i peksosidaza), crno grožđe s kožicom i sjemenkama (najjači je vitamin B17), koštice marelice (vitamin B17), jagode, crvene maline i kupine (vitamin B17 i elagična kiselina, borovnice (elagična  kiselina, antrocianini,), đumbir i kurkuma (kurkumin).

Spomenuta elagična kiselina je važna komponenta u liječenju karcinoma i sve više se istražuje. Zdrava stanica ima normalni životni ciklus približno 120 dana prije nego što odumre procesom apoptoze. Tijelo tada zamjenjuje odumrle stanice sa zdravim stanicama. Suprotno ovome, stanica raka odbija izvršiti apoptozu. Razmnožava se diobom 4, 8, 16, 32 itd.

U laboratorijskim testovima elagična kiselina je učinila da kancerogena stanica prođe kroz ciklus apoptoze pri čemu se ne oštećuju zdrave stanice. Zbog toga je konzumacija bobičastog, šumskog voća koje obiluje elagičnom kiselinom, jako važan dio antikancerogene dijete. Smoothiji od malina, kupina, jagoda su najzdraviji i vrlo ukusan obrok!


Graviola i papaja

graviolaJoš dvije važne voćke koje su pravi ubojica karcinoma su Graviola i papaja, a rastu u Južnoj Americi. Zna se da papaja blokira proizvodnju ATP molekula i tako snižava napon u stanicama organizma, a pošto kancerogena stanica inače ima nizak električni napon to je ubija. Papaja, međutim, djeluje ovim i na neke od brzorastućih stanica (visokog ATP) u organizmu iz kojih se formira fetus, pa nije dobro za trudnice da je uzimaju u velikim količinama. Posebno ne kao antikancerogenu dijetu.

Kako su papaja i graviola u srodstvu, imaju i slični učinak na karcinom. Aktivni sastojci acetogenini iz graviole djeluje tako da izgladnjuju stanice raka blokirajući im unos energije i na taj način stanice raka odumiru. Istraživanja i praksa su pokazali zapanjujuće rezultate s graviolom u liječenju karcinoma jer ona snažno podiže imunitet (također je vrlo bogata vitaminom C) i pomaže izbacivanju toksina iz organizma.

Pacijenti koji su na kemoterapiji ili zračenju, imaju znatno manje nuspojave i mučninu od onih koji ne konzumiraju graviolu! Svi toksini koji se unose kemoterapijom, brzo izlaze iz tijela. Kako je imunitet visok, dolazi do bržeg i lakšeg oporavka. Postoje i brojna svjedočanstva ljudi koji su se izliječili isključivo graviolom uz promjenu prehrane i stila života. Izbacili su sve navedene štetne namirnice i zamijenili ih onima koje ubijaju rak uz stalnu konzumaciju graviole.

Ocijeni sadržaj
(3 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream