Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Vježbe za buđenje čakri

  • Ponedjeljak, 08 Rujan 2014 21:09
  • Pročitano 16567 puta

Bilo kakav konstruktivan rad sa energiziranjem i balansiranjem čakri te energetskih tijela je povoljan. Svatko sam može puno napraviti samim razmišljanjem o čakrama, njihovim bojama, mjestu gdje se nalaze i meditiranjem na njihov utjecaj u tijelu.

Piše: Luka Rocco

One također imaju i svoju osnovnu vibraciju  koju možemo inducirati izgovaranjem pojedinih riječi. Ovdje ću navesti osnovne tjelesne probleme koji se javljaju kod blokada u raznim čakrama te emocionalna stanja povezana s njima.

Pored imena energetskog centra u zagradi stoji riječ koja inducira njenu zvučnu vibraciju. Tu riječ je potrebno glasno izgovarati za vrijeme vježbanja. Potrudite se kako vas nitko iz okoline, a tko možda ne bi razumio ovu metodu, ne bi čuo. Tko zna, možda bi pozvao hitnu pomoć?! 


Kratki pregled po čakrama

čakreKorijenski centar ili Muladhara čakra (LAM) prvi je energetski centar koji predstavlja oslonac ili temelj cjelokupnog energetskog stanja čovjeka. Ona se nalazi između anusa i reproduktivnog organa ispod trtice, a odgovara križnom (sakralnom) pleksusu u živčanom sistemu i kontrolira spolne žlijezde u endokrinom sustavu. Njena boja je crvena.

Ova čakra, kao najniža kod čovječjeg suptilnog tijela i najviša kod životinjskog, predstavlja granično područje evolucije svijesti između životinjske i ljudske. Kontrolira sustav izlučivanja mokraće kod fizičkog tijela i osjetilo mirisa, a njen pravilan rad esencijalan je za kvalitetu kostiju. Ukoliko pravilno radi potiče kreativnost i buđenje novih sposobnosti, a ukoliko je blokirana, uzrokuje nesvjesnost, nezainteresiranost i neznanje. Također uslijed njene blokade dolazi do kronične i akutne boli u slabinskom dijelu leđa, išijasa, proširenih vena, rektalnih problema, hemeroida, problema s prostatom kod muškaraca, izražen strah od gubitka, problemi vezani za rastanke i odvajanja, depresija, preopterećenost materijalnom egzistencijom, nesvjesno djelovanje.

Svadhisthana čakra (VAM) drugi je energetski centar koji se nalazi u predjelu gdje se spajaju trtica i križna kost, a odgovara hipogastričkom pleksusu i nadbubrežnoj žlijezdi čiji rad kontrolira. Njena boja je narančasta. Ova čakra predstavlja prvi korak čovječje evolucije svijesti. Svadhisthana kontrolira sustav izlučivanja hormona kod fizičkog tijela i osjetilo okusa, a njen pravilan rad esencijalan je za kvalitetu i zdravlje mesnatog tkiva te cjelokupne regije donjeg abdomena. Ova čakra također ima utjecaj na suptilna tijela jer iz nje proizlazi snaga volje, aktivnost, želja za usavršavanjem i vitalnost. S druge strane, ako je blokirana, potencira negativne karakterne osobine kao što su sebičnost, strast, ponos, zavist, sumnja i lijenost, a od bolesti - bol u donjem dijelu leđa, porođajni i ginekološki problemi kod žena, seksualna impotencija ili seksomanija, mokraćne tegobe, strah od gubitka materijalnih vrijednosti, sebičnost, strast, ponos, zavist, lijenost.

Manipura čakra (RAM) treći je energetski centar koji se nalazi na kralježnici iza pupka, a odgovara solarnom pleksusu i gušterači čiji rad kontrolira. Njena boja je žuta. Manipura kontrolira sustav stvaranja krvi kod fizičkog tijela i osjetilo vida, a njen pravilan rad esencijalan je za čistoću i prohodnost nadija te također i za pravilnu probavu i metaboliziranje esencijalnih sastojaka iz hrane.

Ona također podržava i održava jetru. Prohodnost ove čakre i njena otvorenost doprinose moći vizualizacije, otvaranja svijesti i razvoja samopoštovanja, a njena blokiranost uzrokuje loše prosuđivanje, depresiju, destruktivnost i slabost. Za nju su karakteristične bolesti- artritis, čir želuca ili dvanaesnika, tegobe s crijevima, bolesti gušterače, dijabetes, tegobe s probavom, anoreksija ili bulimija, disfunkcija jetre, hepatitis, disfunkcija bubrega, bezvoljnost, slabost, nedostatak samopoštovanja i samopouzdanja.

Anahata čakra (YAM) četvrti je energetski centar koji se nalazi u sredini prsnog koša u visini srca, a odgovara srčanom pleksusu i timusu čiji rad kontrolira. Njena boja su plava i zelena. Anahata kontrolira sustav izlučivanja znoja kod fizičkog tijela i osjetilo dodira, a njen pravilan rad esencijalan je za kvalitetu i zdravlje kožnog tkiva te je vrlo važan za pravilno disanje i zdravlje dišnog sustava. Ona je povezana sa emocionalnim tijelom i snažnim doživljajima emocija. Njen pravilan rad budi 12 osobina srca (radost, mir, dobrota, strpljenje, ljubav, sklad, jasnoća, suosjećanje, čistoća, razumijevanje, opraštanje, blaženstvo) i pravilno rasuđivanje, a njena blokada donosi nagle promijene u emotivnom stanju, blokiranje emocija i emotivne ispade. Karakteristične bolesti za ovu čakru su bolesti srca ili poremećaji u radu srca, astma, dišne alergije, bolesti pluća, upala bronhija, bol u gornjem dijelu leđa, bol u ramenima, promjenjivost emocija i nagli ispadi, smušenost, zatvorenost, strah o tuđe prosudbe, strah od povrijeđenosti.

Vishudha čakra (HAM) peti je energetski centar koji se nalazi u području grla, a odgovara karotidnom pleksusu i štitnjači čiji rad kontrolira. Njena boja je ljubičasta. Vishudha kontrolira sustav izlučivanja sline kod fizičkog tijela i osjetilo sluha, a njen pravilan rad esencijalan je za kvalitetu i zdravlje kose. Njen pravilan rad je također vrlo važan za pravilnu apsorpciju hrane i detoksificiranje organizma.

Bolesti koje se javljaju uslijed njene blokade su: promuklost, kronična upala grla, afte u ustima, tegobe s desnima, bolovi u vratu, laringitis, problemi sa štitnjačom, živčanost, iskompleksiranost, nemogućnost izražavanja, mucanje, strah od neprihvaćenosti, pretjerana želja isticanja svojih kvaliteta.

Čeoni centar ili Agya čakra (OM) šesti je energetski centar koji se nalazi u području između obrva, a odgovara leđnoj moždini i hipofizi čiji rad kontrolira. Njena boja je bijela. Osobine koju ona potiče su promišljanje, pravilno rasuđivanje, znanje i mudrost. Ona je sjedište unutarnjeg, duhovnog razuma te njena prohodnost donosi razvoj intuicije i sposobnost širokog sagledavanja informacija te vrhunsku logiku. Ona je centar suptilnih čula kojima možemo osjetiti vibracije energija koje nas okružuju i kojima ih možemo asocirati sa odgovarajućim karakteristikama, spoznajama i znanjem. Kao što opipom možemo osjetiti strukturu nekog predmeta i njegovo stanje, tako i ovim suptilnim osjetilima možemo osjetiti tuđe misli, emotivna stanja, intelektualne nivoe te energetska stanja suptilnih tijela. Uz nju se vežu bolesti mozga, neurološki poremećaji, problemi s vidom, problemi sa sluhom, upale sinusa, bol u glavi, migrene, poteškoće s učenjem i koncentracijom, napadaji padavice, pretjerano racionaliziranje, nedostatak intuicije, tupost.

Krunski centar ili Sahasrara čakra (OM) sedmi je energetski centar koji se nalazi u području na vrhu glave, a odgovara mozgu i epifizi čiji rad kontrolira. Njena boja je dijamantno prozirna. Sahasrara povezuje duhovnu, božansku svjesnost sa duhovnim tijelom te koristi u duhovnoj komunikaciji. Njenim posredstvom osoba može doživljavati stanja blaženosti i pripadnosti duhovnoj dimenziji te se može osjećati kao čista duša. Pravilan rad te čakre omogućuje potpunu uporabu svih dijelova ljudskog mozga i manifestiranje svih njegovih skrivenih funkcija. Ona je ključ kontrole funkcija ljudskog organizma te predstavlja najviši stadij ljudske evolucije.Ukoliko je blokirana dolazi do sljedećih bolesti: nesnalaženje u prostoru, vrtoglavice, depresija, kronična iscrpljenost koja se ne može povezati sa tjelesnim poremećajima, preosjetljivost na svjetlost, bol unutar glave - bol uma, nedovoljan kontakt sa realnošću i psihički poremećaji, nemogućnost shvaćanja suptilnih sfera.


Vježbe za čakre

vježbe za čakreImajući na umu gdje se nalazi pojedina čakra i koje su sve njene karakteristike, možemo svakoj pojedinačno posvetiti vrijeme i pažnju te raditi na njenom pravilnom funkcioniranju. Svatko od nas intuitivno zna i osjeća da li ima neki psihološki ili mentalni problem koji ga sprječava u postizanju potpuno sreće i ispunjenosti u životu. Također sve bolesti u našem životu su posljedica neke blokade naših misli i osjećaja koji se odražava ujedno u nepravilnom radu naših čakri.

Zbog toga, ako želimo probuditi naše uspavane potencijale, izliječiti se od bolesti fizičke, psihičke ili mentalne, trebamo posvetiti vrijeme sebi i osvijestiti postojanje energetskih centara u našem suptilnom i grubom tijelu.

Najlakši način da to postignemo je da svakodnevno odvojimo pola sata za meditaciju kada možemo biti sami i neometani. Udobno se smjestimo u lotosov položaj ili bilo koji drugi koji nam odgovara i zatvorimo oči. Pratimo svoj dah koji teče lagano i spontano i opustimo se.

Sada potpuno opušteni i koncentrirani na dah, obratimo pažnju na čakru kojoj se želimo posvetiti, onu čiju funkciju želimo poboljšati ukoliko smatramo da nam njena blokada stvara neki problem. S obzirom da smo proučili svaku čakru, mjesto gdje se nalazi te njene karakteristike, polako počnimo izgovarati njenu zvučnu vibraciju koja je navedena u zagradi. Osjetiti ćemo strujanje kroz cijelo tijelo posebice u predjelu gdje se ona nalazi. Nastavimo s izgovaranjem petnaestak minuta kako bi je skroz probudili i oživili. Na kraju, kada smo gotovi s jednom čakrom, možemo par puta proći sve čakre izgovarajući njihove mantre.

Kada se umorimo jer nas energija koja se oslobađa pomalo omamljuje, par puta duboko udahnimo i opustimo tijelo. Možemo položiti ruke na mjesto čakre na kojoj smo intenzivno radili i osjetiti kako njome struji energija. Završimo meditaciju osjećajem ispunjenosti i zadovoljstva pošto smo pomogli našem vlastitom tijelu da se regenerira i liječi. 

Vježbu možemo raditi u bilo koje doba dana, ujutro prije dnevnih aktivnosti ili uvečer kada se umirimo. Bitno je da smo sami i da nas nitko ne ometa. Ubrzo ćemo osjetiti pozitivne reakcije našeg tijela, ali i duše koja će prepoznati naše napore da se osjećamo bolje i zadovoljnije u životu!

Svima koji će raditi na svojim čakrama, uspjeh je zagarantiran jer sve dobro što činimo za sebe, duša i tijelo vraćaju dvostruko!

Ocijeni sadržaj
(30 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream