Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Zadržite mladu i lijepu kožu!

  • Četvrtak, 20 Listopad 2016 09:23
  • Pročitano 1197 puta

Od davnina je poznato kako ljepota i zdravlje idu ruku pod ruku. Kada nešto nije u redu sa zdravljem, najčešće to primijetimo promatrajući fizičke promjene. Kada se razbolimo, ukoliko smo pod stresom i pritiskom, ako nam nedostaju vitamini, minerali ili druge tvari potrebne tijelu, prvo mjesto gdje se takvi nedostaci primijete su lice i koža.

Karnozin je tvar koja se prirodno nalazi u tijelu (organizam je sam proizvodi). To je prirodni antioksidans, a nalazi se u organizmu još od rođenja, no starenjem se smanjuju njegove koncentracije. Karnozin je primarni element koji održava tijelo mladim dok mi starimo. Specijalni protein karnozin ne samo da obnavlja kolagen u koži, on stvara gušću i elastičniju struktura kolagena. Na taj način popravlja oštećenja koja nastaju starenjem.


Pojava prvih bora

pojava boraKoža štiti naše tijelo cijelog života. Svako žmirkanje, sumorno čelo, širok osmijeh, svaki izraz lica pokreće mehanizme koji dovode do prvih bora. Ljepoti kože šteti pušenje, zagađena životna sredina, prekomjerno izlaganje suncu, stres, nepravilna prehrana i dr. Ni dobri geni, naslijeđeni od roditelja, ne mogu pomoći zaustaviti godine i prve vidljive znakove starenja kože. Bore nastaju vremenom. One su dokaz opstanka u životu, karaktera, ličnosti.

Točno je da starenje utječe na sve nas, nitko nije izuzetak, ali je na nama u kolikoj mjeri i kada će se prvi znaci starenja pojaviti. Moguće je da se vizualno ostari bez bora ili da već u mladosti budete obilježeni tako da će vam svatko dati više godina nego što imate. Da bi izgledali mlađe nije dovoljno samo ukloniti neku boru, već je potrebno napraviti sveobuhvatan postupak. Tri najvažnija oružja protiv bora su hidratacija, prehrana i zaštita kože.

Prve bore nisu toliko upadljive i imamo osjećaj da se iz neobjašnjivih razloga priroda prema nama ponijela sa naklonošću više nego prema nekim našim vršnjacima. Kod prvih znakova starenja mogu pomoći i kreme, odgovarajuća prehrana, masaža lica. Međutim, problem postaje sve veći jer promjene izazivaju smanjene funkcije vezivnog tkiva kože. Svake godine se koža lica, vrata, dekoltea, leđa, ruku vidljivo mijenja.

Vlakana odgovorna za njenu jačinu svakim danom slabe i prestaju izvršavati svoju ulogu. Koža gubi vodu, mijenja se njena kvaliteta, smanjuje čvrstoća što dovodi do prvih znakova starenja. Novi sloj kože se ne formira toliko brzo koliko se odumrli odstranjuje pa ten i boja kože nisu u skladu s našim željama. Sve ovo je prouzrokovano smanjenom hormonskom aktivnošću.Zašto nastaju bore i kako ih spriječiti?

spriječiti bore karnozinomStare stanice kože, keratinociti i fibroblasti zbog promjena molekula proteina se počinju ponašati neuobičajeno i godinama se akumuliraju u ljudskoj koži. Proizvode više enzima koji uništavaju proteine. Relativno mala količina stanica koja je u procesu starenja, izaziva velike promjene u funkciji i integritetu kože. Pravilna prehrana, korištenje odgovarajuće kozmetike su za nas vrlo važne, no često tijelu moramo dodati nešto više. 

To nešto je, za mnoge još uvijek nepoznati – karnozin. Izvanredna serija eksperimenata koje je proveo australski istraživački tim, dokazala je kako karnozin pomlađuje stanice koje su stare ili su u procesu starenja. Kada su stanice koje stare stavljene u kulturu obogaćenu karnozinom, pokazale su promjene ne samo od starenja do pomlađivanja već i povećanu sposobnost diobe. Stanice su ponovno pokazale sposobnost organizacije, postale su usklađene i formirale su organizirane grupe vlakana. Međutim, kada se prebace u kulturu bez karnozina, znaci starenja se brzo vraćaju. Te iste stanice vraćene u kulturu s karnozinom se ponovo pomlade.

Ovo je ponovljeno s istim stanicama više puta i uvijek su isti rezultati. Štoviše, karnozin je pored pomlađivanja, značajno produžio život starih stanica. Kasnije su ove eksperimente potvrdili i britanski znanstvenici. Pozitivni učinci antioksidansa u odstranjivanju slobodnih radikala, dokazuju pozitivna svojstva karnozina na procese starenja.

Naročito je bitno spomenuti kako je karnozin sposoban reagirati s grupom proteina te formirati produkte koji sprječavaju procese starenja i ograničiti formiranje oštećenih proteina koji su tipični za ove procese. Revitalizirajuće (obnavljujuće) djelovanje karnozina na fibroblaste također objašnjava značajno poboljšanje u zarastanju rana poslije operacije.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream