Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

10 najboljih prirodnih afrodizijaka

  • Petak, 28 Veljača 2014 19:18
  • Pročitano 2954 puta

Mi smo ono što jedemo jer hrana izravno utječe na naše tijelo i sve tjelesne funkcije. Hrana koju konzumiramo također može imati direktan utjecaj i na naš seksualni život, hormone, razinu energije i stresa. Neke namirnice imaju psihoaktivna svojstva, druge „uzbuđuju“ jer su psihološki sugestivne, a neke čak povećavaju protok krvi u genitalijama.

Piše: Anastasija Mrklić

Sve namirnice koje su ovdje spomenute, ukoliko ne djeluju na vas kao prirodni afrodizijak, barem su zdrave i čine dobro tijelu! No, nitko još nije ostao „ravnodušan“ na njihovu skrivenu moć! Stoga, evo popisa nekih od najzanimljivijih i učinkovitih prirodnih „podizača“:

sexi namirnice1. Šparoga

Engleski travar iz 17. stoljeća, Nicholas Culpepper, napisao je da šparoga pobuđuje požudu kod muškaraca i žena. Inače, šparoge su bogate kalijem, vlaknima, vitaminom B6, A i C, tiaminom i folnom kiselinom koja poboljšava proizvodnju histamina koji pomaže kod postizanja orgazma oba spola.

2. Bademi

U antičko doba, bademi su bili smatrani simbolom plodnosti. Miris badema navodno izaziva pojačanu ljubavnu strast kod žena, barem su tako mislili pjesnici. Znanstvenici navode kako bademi osiguravaju veliku dozu E vitamina, magnezija i vlakna tako da pored titule afrodizijaka, imaju i iznimnu hranjivu vrijednost.

avokado3. Avokado

Sam oblik avokada upućuje na njegovu vezu sa seksualnošću. Stari Asteci su avokado nazivali testis stablo (ahuacuatl) jer su mislili kako plod koji visi u paru, podsjeća na testise. Katolički svećenici u Španjolskoj su smatrali ovo voće toliko seksualnim da su ga i zabranili. S druge strane, avokado obiluje folnom kiselinom, vitaminom B6 i kalijem. Također poboljšava imunološki sustav.

4. Banane

Prilično očigledna veza banane i seksualnosti, njen oblik, ne treba posebno razjašnjavati, no valja spomenuti kako su banane bogate kalijem, magnezijem i vitaminima B skupine. Ona također sadrži minerale i enzime koji povećavaju muški libido.

bosiljak5. Bosiljak

Bosiljak je puno više od mirisnog i ukusnog začina domaćih jela. On posjeduje mnoge blagotvorne efekte na naše tijelo. Njegov miris ima stimulativni i veoma afrodizijački učinak. Dodajući bosiljak  umaku za tjesteninu, osjetiti ćete kako vaše srce jače „pumpa“! Možda je to odgovor na pitanje zašto su Talijani toliko romantični i strastveni?

6. Čokolada

Čista čokolada, kraljica prirodnih afrodizijaka, sadrži niz spojeva uključujući anandamid, psihoaktivni „dobro se osjećam“ spoj, te feniletilamin koji oslobađa dopamin u centru mozga odgovornim za zadovoljstva i orgazme. Također izaziva osjećaje uzbuđenja, privlačnosti i euforije. Kakao sadrži triptofan, ključnu komponentu neurotransmitera serotonina koji daje osjećaj ugode i opuštenosti.

smokvica7. Smokve

Ovo seksi voće je odavna smatrano „uzbuđujućim“, a presjek smokve izgledom oponaša ženski spolni organ. Smokva je jedna od najstarije sorte voća koja se spominje u mnogim zapisima. Između ostalog, navedena je u Bibliji gdje se spominje kao pokrivalo Adama i Eve. Postoje zapisi kako je smokva bila najdraže Kleopatrino voće, a stari Grci su je smatrali svetom te su je povezivali s ljubavlju i plodnošću.

8. Češnjak

Znam da užasno smrdi i da je jak, ali je nevjerojatno jak prirodni afrodizijak, osobito za dečke. Češnjak je bogat alicinom, sastojkom koji pojačava krvotok, osobito u određenim dijelovima tijela! Zato, dobar tek za dobar ljubavni život!

9. Kamenice

kameniceNjih ljudi najviše povezuju s prirodnim afrodizijakom svjesni njihove moći da pojačavaju seksualnu želju. Tu reputaciju su stekle zahvaljujući visokom sadržaju cinka koji pomaže proizvodnji sperme i jačanju libida. Sirove kamenice je najbolje poslužiti uz čašu ohlađenog šampanjca za pravu romantičnu večeru!

10. Med

Slatki, ljepljivi, zdravi med je bogat izvor bora, minerala u tragu koji pomaže tijelu iskoristiti i metabolirati estrogen- ženski, spolni hormon. Istraživanja su pokazala kako ovaj mineral može povećati razinu testosterona u krvi, hormona odgovornog za seksualni nagon i orgazme kod oba spola. Pored toga, med sadrži vitamine B skupine kao i ostale hranjive tvari, enzime i fitokemikalije. 

Nadam se da vam je ova lista dovoljno dugačka i da ćete odabrati vama omiljenu namirnicu koja će vam začiniti ljubavni život! Na kraju krajeva, postoji ona dobra stara izreka koja kaže da ljubav ide kroz želudac!

 

Ocijeni sadržaj
(3 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream