Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Mirisna čarolija biljke i sunca – 1.dio

  • Petak, 25 Travanj 2014 12:57
  • Pročitano 1374 puta

Promatrati i tumačiti svijet prirode koja nas okružuje možemo na više načina.To će prije svega biti određeno prevladavajućom paradigmom kao skupom pravila i metoda kojima je određen naš pogled na svijet i stvarnost koja nas okružuje.

Piše: Natalija Lorković

Nova paradigma

nova paradigmaMi ćemo se ovdje prikloniti novoj paradigmi koja prirodu stvarnosti sve više istražuje na principu holografskog modela koji govori o tome da je primarna svijest iz koje sve nastaje, zatim da je sve u prirodi povezano, da svaki dio u sebi sadrži cjelinu, da cjelina sadrži mnogo više od zbroja pojedinih dijelova, da svijest kreira realnost i vlastito iskustvo realnosti.

Holografski pristup najbolje bi opisali riječima da se sav svijet sastoji od svijesti i od energije koja pulsira. Od profinjenosti vibracije kojom energija pulsira ovisi  koji i koliki će dio stvarnosti biti našem oku vidljiv u obliku čvrste materije. Alatima materijalističke znanosti teško ćemo moći dokazati naše tvrdnje.

Za stvarnost i svijet suptilne prirode koja se našem oku ne pokazuje kao čvrsta materija potrebna su druga znanja i sposobnosti, sposobnosti koja nadmašuju naših pet osjetila, sposobnosti koje su neuhvatljive u smislu strogo znanstvenog pristupa.

Aromaterapijska metafizika

aromaterapijska metafizikaHolističkim pristupom pokazati ćemo kako suptilan i oku skriven svijet nježnih vibracija djeluje na naš svijet koji nije samo fizička stvarnost već je to i svijet emocija, misli i naše spiritualnosti.

Priklonimo se dakle novoj, kako bi to Aristotel rekao metafizici ( „meta“ iza „physis“ fizičkog) i zavirimo u našem oku skriven svijet. Naše fizičko tijelo obavijeno je sa sedam slojeva aure tj. sedam energetskih omotača različite strukture i gustoće, energije koja pulsira određenom vibracijom.

Svijet ljudskog energetskog polja sadrži u sebi potpun i sveobuhvatan svijet. U slojevima naše aure nalazi se svijet fizičkih senzacija, nalazi se vibracija naših emocija i poštovanja prema sebi, nalazi se svijet naših misli, svijet svih odnosa koje smo tijekom života izgradili, nalazi se naša volja, naša ljubav i naša spiritualnost.

Sva se ova energetska tijela međusobno prožimaju i isijavaju svoju energetsku vibraciju prema van. U svakodnevnom životu primjećujemo da će nam već prvi kontakt s ljudima ostaviti utisak takozvane „ dobre ili loše vibre“.

Osim kroz sedam slojeva aure koji čine naše energetsko tijelo, univerzalna životna energija ulazi i u naše fizičko tijelo. Ova energija ulazi kroz vrh glave, kruži tijelom i oslobađa se izdisajem. U našem fizičkom tijelu postoji sustav malih otvora sličnih lijevku poznatih pod imenom čakre kojih u tijelu ima sedam, gdje se vrtlog univerzalne životne energije metabolizira i pretvara u ljudsko energetsko polje.

Kada kroz naše energetsko polje tj. sustav čakri ta univerzalna životna energija nesmetano i slobodno teče, naše fizičko tijelo je zdravo, emocionalne blokade su uklonjene, naša volja je snažna, osjećamo da su „nam baterije napunjene“. Oslobodili smo put, postali smo kanal kroz koji kreativna energija slobodno teče.

Mirisi i boje iz prirode, glasnici energije i svjesnosti

korijenska čakraPatchouli- pogostemon cablin

Predivan drvenasto – zemljan miris eteričnog ulja pačulija, jedan je od mirisa koji će na fizičkoj razini učiniti da se osjećate povezanima sa majkom zemljom, da se osjećate uzemljeno, sa snažnom voljom za životom, uživajući u fizičkim i taktilnim senzacijama. Osiguranje egzistencije, materijalna sigurnost, stvaralačka snaga i harmonizacija sa majkom zemljom osnovne su teme korijenske čakre.

Pojačajte protok životne energije kroz korijensku čakru (muladhara čakra – nalazi se između anusa i genitalija), koristeći vibraciju eteričnog ulja pačulija koje će i na emocionalnoj razini podariti osjećaj stabilnosti. Na mentalnoj razini omogućiti će vam da se koncentrirate na svakodnevne obaveze. Na duhovnoj,spiritualnoj razini donosi osjećaj svetosti života.

Kako bi se vaše ideje materijalizirale, prvi uvjet je da ste čvrsto utemeljeni u svom domu, tj. fizičkom svijetu koji ćete osjećati kao „sigurno mjesto“ za život i stvaranje. Crvena boja i njena moćna vibracija koja daje snagu, zagrijava i oživljava pomoći će Vam u tome.

Ukoliko se osjećate bezvoljni, kao da nikome ne pripadate ili imate osjećaj da je svijet zastrašujuće mjesto, potaknite protok životne energije kroz prvu čakru. Mirisi patchoulija i mire eterične su crvene boje koja naročito snaži korijensku čakru.   

Ylang Ylang – Cananga odorata

Ylang-ylangIntenzivan cvjetni miris, sladak i balzamičan poziva na užitak. Ylang Ylang smatraju afrodizijakom te ga u Indoneziji stavljaju i krase njegovim cvijećem postelju mladenaca. Područje druge čakre ( svadhisthana chakra - nalazi se između pupka i genitalija) područje je kreativne energije, seksualnosti i senzualnih osjećaja.

Na fizičkoj razini suptilna vibracija ovog eteričnog ulja potiče energetski vrtlog u području druge čakre noseći sobom pročišćuju energiju koja će na emocionalnom planu ukloniti strahove vezane uz osjećaj seksualne nepotpunosti, osjećaje odbojnosti ili krivnje zbog vlastite seksualnosti.

Slobodan protok energije kroz ovu čakru daje nam mogućnost uživanja u životu, osjećaj zadovoljstva i slobodu kreativnosti i prokreacije. Mentalno nam omogućuje da preispitamo prioritete u životu, da se oslobodimo uznemirenosti i tjeskobe. Na duhovnoj tj. spiritualnoj razini ovaj nas miris otvara za uživanje u zadovoljstvima koje nam je podarila majka priroda.

Boja druge čakre je narančasta. Vibracija ove boje puni  nas seksualnom energijom, pojačava ambicije i jača imunitet  tijela. Naše energetsko polje korespondira sa bojama koje nosimo, zato želimo li osnažiti protok energije kroz drugu čakru obucimo nešto narančasto, unesimo narančasto cvijeće u svoj prostor, okitimo se narančastim nakitom.

Geranij-Pelargonium graveolans

pelargonijaSladak, cvjetni, nježan, pomalo zelen miris, na fizičkoj će razini potaknuti protok energije u području solarnog pleksusa hraneći svojom vitalnom snagom organe u području treće čakre, a to su želudac, gušterača, jetra, žuč, slezena i vegetativni nervni sustav.   

Neometan i slobodan protok energije kroz treću čakru (manipura čakra) izuzetno je bitan za naše emocionalno zdravlje, za odnos koji imate prema sebi i ljubav koju ste spremni dijeliti sa drugim ljudima. Prihvatiti sebe s ljubavlju takvima kakvi jesmo, preduvjet je prihvaćanja s ljubavlju drugih ljudi.

Sunčani splet mnogi smatraju sjedištem intuicije. Onaj poznati osjećaj u želucu kada nekog vidite prvi put, to je govor našeg dubljeg znanja, znanja koje nam nudi naša intuicija, znanja koje se temelji na energetskim podacima koji prodiru u naš sustav, znanja koje smo oduvijek imali i koji oduvijek šalje svoje tihe i suptilne poruke.

Utišajmo se kako bismo se otvorili za neizmjeran svijet mudrosti, svijet intuitivnih poruka. Uklonimo blokove stagnantne energije iz područja treće čakre, na mentalnom planu uklonimo obrasce optuživanja i prosudbe koji nas pune energijom bijesa, frustracija, straha da ćemo biti kritizirani. Na duhovnom planu miris geranija potaknuti će  harmonizaciju sa prirodnim zakonima, unijeti toplinu i svjetlost u naš spiritualni svijet.

Topla, sunčana boja, žuta boja je boja treće čakre. Žuta boja potiče nas na razmišljanje, potiče i oživljava rad nervnog sustava. Žuta boja daje živost jer korespondira sa zlatnom svjetlošću sunca, koje nas budi iz letargije i oživljava našu volju i želju da se družimo, da stvaramo i budemo kreativni.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream