Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Kolorologija ili čitanje bojama

  • Srijeda, 06 Svibanj 2015 11:44
  • Pročitano 2175 puta

"U početku bijaše tama i Bog reče: "Neka bude Svjetlost". Iz mraka izroniše Svjetlost dajući život bojama spektra".

Piše: Maja Vodopija,  astrohorus.com

Ono što nam ezoterija nudi kao novo i tek načeto područje jest kolorologija ili čitanje bojama. Iako znana od davnina, još uvijek je potisnuta na rubove ezoterije. Jedini narod koji je doista razvio nauku o bojama jesu Romi. Oni već stoljećima posjeduju znanje o tome kako određena boja utječe na život čovjeka te kako ih koristiti u razne svrhe. Moje je mišljenje da su boje neobično važan faktor u razvoju duha. One su prenosioci vibracija energija od kojih je sve sastavljeno i na taj način djeluju na ljudski život na svjesnom i podsvjesnom nivou. Poznato nam je da naša aura tj. naše energetsko polje sadrži boje spektra, a one su povezane sa energetskim centrima ili čakrama. Kako je svaka naša čakra centar ili izvorište određenog tipa energije, tako je i svaka boja prenosioc vibracije te energije.


Boje naše svakodnevne!

čarolija bojaČitav svijet je prožet bojama, sastavljen je od boja i živi boje. One su inspiracija i oruđe umjetnika i na neposredan način njihova veza sa Apsolutom. Boje su dar prirode koje nam svojim tonovima čine život veselijim i raznolikijim. Boje su odraz duše...U ovome ću vam dijelu pokušati približiti značenje boja koje ćete moći uspješno koristiti za razumijevanje sebe i drugih.

Boje se vrlo uspješno koriste u raznim iscjeliteljskim terapijama pošto djeluju na fizičkom, emotivnom, mentalnom i duhovnom nivou. No, jeste li znali da se preko boja može proricati i budućnost? Da, može! U ovom ću vam poglavlju iznijeti nekoliko vrlo zgodnih i jednostavnih metoda proricanja budućnosti bojama. Razumijevanjem značenja boja na ljudski život, također ćete bolje razumjeti sebe i svoju sadašnju poziciju u životu.

Također, otkriti ćete zašto vas boje neke privlače, a neke odbijaju. Čitati se bojama može na više načina, no svi funkcioniraju na istom principu tj. povezanosti vibracije boje sa određenom vrstom energije. Da bi se osposobili za čitanje potrebno je razumjeti te energije. Boje na kojima se zasniva jedno takvo čitanje ponajprije su boje spektra.


Crvena

crvena bojaCrvena je boja najkraće valne duljine u odnosu na ostale vidljive boje spektra. Postoji u beskrajno mnogo nijansi od svijetlo crvene do duboke tamne nijanse. Crvena boja izražava energiju i vitalnost. Ona predstavlja snagu, onu konkretnu i životnu. Vrlo je moćan energent povezan s muškom energijom i muškim principom. Kako je crvena boja povezana s korijenskom čakrom ona predstavlja materijalni i prizemljujući aspekt, ona je i prenosioc tih kvaliteta.

Crvena boja često puta se koristi u tehnikama iscjeljenja jer njena vibracija ima vrlo snažan efekt na hemoglobin u krvi i povećanje tjelesne energije. Vrlo je efikasna u liječenju paralize i anoreksije. Nije povoljna u rješavanju mentalnih i emotivnih bolesti jer njena energičnost dovodi do uznemiravanja pacijenta. Osobama slabije fizičke energije preporuča se nositi crvenu odjeću ili boraviti u prostoru jakih, toplih boja.


Narančasta

narančasta bojaNarančasta boja je zapravo prijelaz iz crvene u žutu te u tom pogledu utječe i na fizičko i na intelektualno tijelo. Ona izražava žensku, kreativnu energiju. Narančasta je boja radosti i veselja i  omogućava stvoriti harmoničan odnos između uma i tijela. Ovo je boja stvaranja, oslobađanja misli i osjećaja kako bi naše biće vedrije funkcioniralo. Generalno potiče na kreativnost.

Narančasta se boja uspješno koristi u liječenju depresije jer njena vibracija ima sposobnost promijeniti biokemijsku strukturu koja rezultira disperzijom depresije. Njezina energija prenosi vibraciju druge ili sakralne čakre. Osobama koje su depresivne, slabijeg apetita ili imaju problema sa 'udisajem' života preporuča se naoružanje narančastom bojom.


Žuta

žuta bojaŽuta boja predstavnik je intelekta i misaonog procesa. Ona je boja oslobađanja misli, ideja i navika. Njena vibracija povezana je sa energijom solarnog pleksusa ili treće čakre te predstavlja intelektualno ja. Njena vibracija utječe na razvoj 'višeg uma' i potiče na traganje viših ciljeva i ideala. Ona je dakle simbol uma, konstruktivnog mišljenja i napretka kroz ideje.

U iscjeljenju se uspješno koristi za jačanje živčanog sustava i poticanje intelektualnog procesa. Ona isto tako stimulira pokretačke živce u tijelu na rad te efikasno djeluje u liječenju paralize.


Zelena

zelenaKao srednja boja spektra, a također i kao prelazna boja iz žute u plavu, zelena je boja centra, sredine i harmonije. Zelena boja je nosioc vibracije energije srčane čakre koja i je povezanost fizičkog i duhovnog tijela te je centar kroz koji dajemo i primamo ljubav. Zelena je dakle boja ljubavi, cjelokupnosti i harmonije. Njena je kvaliteta ta da ima sposobnost dovesti tijelo, um i duh u jednu harmoničnu cjelinu.

Također ima sposobnost djelovanja na eterično tijelo dovodeći ga u ravnotežu. Zelena je boja opraštanja, otpuštanja staroga i prihvaćanja novoga kako bi se doživjela ljubav. U iscjeljenju se uspješno koristi u liječenju emotivnih, psiholoških i srčanih tegoba zbog svoje sposobnosti unosa harmonije u emocije. Isto tako ima antiseptičko djelovanje i koristan je antioksidans.


Plava

plava bojaPlava boja je prenosioc vibracije mira, razumijevanja i istine. Ona je boja nadahnuća i umjetničke inspiracije koja je odraz viših tj. duhovnih nivoa postojanja. Kako je ona boja grlene ili pete čakre predstavlja sposobnost izražavanja, komunikacije i više od svega sposobnost ispoljavanja istine. Plava boja ima izrazito umirujuće i meditativno svojstvo.

U iscjeljenju se koristi u svrhu smanjenja napetosti, straha i nesanice. U meditaciji vizualizacijom sebe u plavome omotaču stvaramo zaštitno polje. Osobama koje imaju problema s grlom, komunikacijom ili ispoljavanjem vlastite istine, preporuča se boravak u prostorijama plave boje ili nošenje plave odjeće. Osobama koje pate od nesanice pomoći će korištenje plave posteljine.


Indigo

indigo bojaKao kombinacija tamno plave i male količine crvene, plava je boja šeste čakre. Šesta čakra ili treće oko centar je povezanosti sa bezvremenskim tj. onim aspektom nas koji je na duhovnoj razini povezan s Apsolutom. Indigo je boja vizije, snova i mašte. Ona je boja intuitivne spoznaje i u tom pogledu predstavnik one prave i univerzalne istine. Indigo je prenosioc vibracije prošlosti, sadašnjosti i budućnosti kao jedinstvene energije.

Indigo boja je učinkovita u proširenju ljudskih horizonta, razvijanju intuicije te pobuđuje u čovjeku spoznaju da je jedno sa Univerzumom. U iscjeljenju se uspješno koristi kod rješavanja mentalnih problema, problema s vidom i glavoboljama. Vrlo je moćan anestetik.


Ljubičasta

ljubičastaLjubičasta je boja krunske čakre i ona je odraz čistoga duha. Ona je boja univerzalne ljubavi, poštovanja i dostojanstva. Ljubičasta je energetska povezanost s našim iskonskim 'ja', s našim duhom, a samim time s Bogom. Ljubičasta ima sposobnost već duhovno zrelu osobu uzdići u najviše područje svijesti, tj. poslužiti kao most spoznaje sebe kao bića duha i dijete Apsoluta. Ona je kanal duhovne i kao takve jedine prave ljubavi. Ljubičasta je boja Apsoluta i sjedinjenja.

Romski čarobnjaci su ju okarakterizirali kao boju magičnih moći, a Indijci kao boju savršenstva. Ljubičasta ima iscjeliteljski učinak na osobe koje ne vole i ne poštuju sebe, koje su odvojene od svojeg duhovnog bića i potrebno im je pronaći pravi put. Ona omogućava da tijelo, um i duh doživimo kao koherentnu cjelinu i nesmetano primamo ljubav od Univerzuma. Ljubičasta se pokazala učinkovita u liječenju šizofrenije.


Ostale boje

crno i bijeloImamo dakle, sedam osnovnih boja spektra vidljivih prostim okom. Također postoji tirkizna i mađenta, kao dvije vidljive boje i u vezanosti su sa sporednom čakrom talamus koja se nalazi između srčane i grlene čakre. Tirkizna boja utječe na imunološki sustav, dok mađenta boja pomaže otpuštanju prošlosti i prihvaćanja novoga u naš život.

Zlatna boja je prenosioc energije Sunca, dok je srebrna prenosioc energije Mjeseca. Zlatna djeluje na naše svjesno ja tako da pročišćuje svijest i uzdiže nas do prosvijetljenja. Srebrna djeluje na naš svjesni dio i omogućava nam duboku harmoniju s našim unutarnjim bićem. Obje su kraljevske boje te vrlo bitni faktori u alkemiji. Tu su još dvije važne boje, crna i bijela koje su zapravo dva pola. Bijela je svjetlost, a crna odsutnost svjetlosti. Tako su one simbolički predstavnici kontrasta svjetlo-mrak (yin-yang), a siva je ordaz njihove interakcije. Zapravo, sve vidljive boje spektra su derivacije bijele boje.

Ocijeni sadržaj
(10 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream